Pro Urbe-díj Csíkszereda lelkes támogatójának

D. Balázs Ildikó 2010. május 21., péntek

Rolf Kunz sokat tett a csíkszeredaiakért

Pro Urbe kitüntetést adományozott Ráduly Róbert Kálmán polgármester a svájci Rolf Kunznak, a Csíkszereda és Riehen közötti testvérvárosi kapcsolat keretében végzett, a helyi közösség érdekében folytatott humanitárius tevékenységéért és a két település közötti barátság ápolásáért.

Rolf Kunz, a Csíkszereda és Riehen közötti testvérvárosi kapcsolat lelkes és eredményes szervezője, Riehen önkormányzatának főmunkatársa, 32 évnyi munka után nyugdíjba vonul. E periódus záróakkordjaként Csíkszeredába is ellátogatott, és ezt az alkalmat használták ki a város elöljárói arra, hogy munkája elismeréseként a vendéget Pro Urbe-díjjal kitüntessék.

A díjátadási ünnepségen Ráduly Róbert Kálmán, a testvérvárosi kapcsolat kiépítésének előzményeit elevenítette fel, megvonva az elmúlt húsz év mérlegét, mely idő alatt nem csak anyagi, hanem erkölcsi támogatásban is részesült a megyeszékhely svájci testvérvárosától.

Az elismerést megköszönő 62 éves Rolf Kunz elmondta, bár nyugdíjba vonul, ez korántsem jelenti azt, hogy megszűnik Csíkszereda barátja lenni, ugyanis hamarosan a Riehen Segíti Romániát Egyesület elnökeként fogja támogatni Csíkszeredát. Egyébként - mint megjegyezte - legutóbb is Bukarestből Csíkszereda fele tartva úgy érezte, hazajön.

Riehenből érkező anyagi és erkölcsi támogatás

Rolf Kunz, 1990 és 2008 között a rieheni önkormányzat szociális és az egészségügyi osztályának vezetőjeként felelt a testvérvárosi kapcsolatokért. A segítségével megvalósult nagyobb projektek közé sorolható, hogy Csíkszeredában 1995-tlő a kisnyugdíjasok pótnyugdíjban részesülnek, szintén 1995-től a zsögödi roma osztályba járó gyerekek ingyenes ebédet kapnak.

Kunz 2003-ig fő koordinátora volt a Riehenből érkező segélyszállítmányoknak, és támogatta a rászorult középiskolások számára több mint tíz évig tartó „ösztöndíj projektet". Nagymértékben Rolf Kunzon múlott a Providentia Idősek Klubjának a beindítása, és fontos szerepe volt abban, hogy Riehen önkormányzata a működési költségek jelentős részét átvállalta/átvállalja. Az otthoni beteggondozó szolgálat csíkszeredai fiókjának megindítása szintén Rolf Kunz támogatásának köszönhető, ez a partnerség jelenleg is tart, ingyenes iroda- és ápolói fizetés biztosításának formájában.

Egyébként Kunz volt a kezdeményezője a csíkszeredai polgármesteri hivatal által koordinált játszótérfelújítási programnak, és nem csak hivatalai feladatként, hanem nejével, magánszemélyként is támogatta a Pottyandi Erdei Iskola Ház megvalósítását.

Támogatás a pottyandi Erdei Iskola fejlesztésére

D. Balázs Ildikó 2010. június 30., szerda

Tovább fejlődik a Riehen Egyesület potyandi Erdei Iskolája, legalábbis ezt célozza az a támogatás, amelyet Csíkszereda önkormányzata hagyott jóvá.

A városatyák döntése nyomán Csíkszereda ötvenezer lejjel támogatja az egyesület úgynevezett táborbővítési kezdeményezését. Mint Ráduly Róbert Kálmán fogalmazott, az erdei iskola mellett a Riehen Egyesület saját forrásból vásárolt meg egy közeli parasztházat, amelyben tájházat alakított ki, ezúttal pedig önkormányzati támogatással egy újabb ház felújítására törekszenek. Ha ez sikerül, akár duplájára növekedhet az erdei iskola befogadó képessége.

„Csíkszereda önkormányzatától kért segítséget most a Riehen Egyesület, mert a rieheniek nem tudnak segíteni. Ha Riehen nem tud segíteni, akkor Csíkszereda segít" - nyomatékosította a polgármester, egyben utalva arra a tartalmas testvérvárosi kapcsolatra, amely a megyeszékhely és e svájci település között több éve létezik. Az elmúlt húsz évben Riehen igazi testvértelepülésként számtalan alkalommal nyújtott nem csak anyagi, hanem morális támogatást Csíkszeredának.

Tanulságos hétvége Pottyandon

Csiki Hirlap, 2010 április 25., vasárnap

Hol is ünnepelhetnénk legmegfelelőbben a Föld napját, mint a természet lágy ölén? Így gondolhatták a csíkszeredai Riehen Egyesület tagjai is, amikor ebből az alkalomból szombaton a pottyandi Erdei Iskola vendégházhoz csalogatták az érdeklődőket. A rossz időjárás ellenére jó páran kilátogattak a számtalan érdekességet tartogató rendezvényre.

„Kettős cél vezetett minket: megismertetni a ház szolgáltatásait, illetve rávezetni a jelenlevőket arra, hogy amit ismerünk a természetből, azt a lehető legjobban kell védenünk" - vázolta érdeklődésünkre Kedves Zsuzsanna egyesületi vezető. Egyébként nem bánta meg az, aki az esős idő ellenére ellátogatott a rendezvényre. A vendégház udvarán különböző sátrakban zajlottak a foglalkozások: az ikebana-készítés mellett az erdei iskola hagyományos főztjeit is megkóstolhatták az érdeklődők, vagy éppen a szomszédos patak élővilágát térképezhették fel. Ezenkívül a Zöld SzékelyFöld egyesület önkéntesei a környezetbarát vegyszerek háztartásban történő használatáról beszéltek a jelenlevőknek, ugyanakkor lovaglási lehetőség, illetve szekértúra is volt. A vendégház ebédlőjében fotókiállítás „árulkodott" az eddigi tevékenységről.

Egyelőre nem váltotta be az ígéretét.

„Jobb is lehetne" - így jellemezte a közel négy éve működő erdei iskola tevékenységét Kedves Zsuzsanna. A Riehen Egyesület ügyvezetője elmondta, évente átlagosan 500-600 gyerek fordul meg a vendégháznál a különböző táborok alkalmával, ám ennél sokkal többet is tudnának fogadni. Mint megtudtuk, zömében a vakációk időszaka alatt érkeznek csoportok, télen azonban teljesen leáll a tevékenység, iskolaidőben pedig nincs túl sok érdeklődő. Ezen mindenképpen változtatni szeretnének a közeljövőben. Újdonságként említette az ügyvezető az augusztus 23-27. között tartandó Fiság nemzetközi ifjúsági tábort, amelyre Németországból is várnak résztvevőket.

Értékelték a múltat, tervezik a jövőt

Hargita népe, 2009 március 20

A Riehen Egyesület közgyűlése

Tegnap tartotta évi közgyűlését a Riehen Egyesület. A Csíkszereda és svájci testvértelepülése, Riehen sikeres együttműködését bizonyító egyesület tevékenységét az elmúlt évben is három nagy témakör köré szervezte: a gyerekek és az ifjúság, valamint az idősek számára kitalált programok, és a testvérvárosi kapcsolat erősítése, gazdagítása.

A tegnapi közgyűlésen elhangzott az egyesület vezetőségnek beszámolója a tavalyi tevékenységről. Akárcsak az előző években, 2008-ban is e tevékenység egyik támpillérét a gyerek- és ifjúsági programok jelentették. A Pottyondi Erdei Iskola Vendégházban erdei iskola jellegű foglalkozásokon saját tanárai és tanítói vezetésével 221 gyerek vett részt, az egyesület vakációs programjaiba pedig 69-en kapcsolódtak be. Ezenkívül hazai és külföldi csoportokkal még 320-an szálltak meg a vendégházban.

Az egyesület saját programjai keretében fontos helyet kapott a természetismeret, az épített és kulturális környezetünk, népi hagyományaink megismertetése, a gyerekek személyiségének fejlesztése. A fenti célokat megvalósító öt vakációs modul lebonyolítását a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által kiírt pályázaton elnyert 3000 lej segítette. A csíkszentgyörgyi és csíkszeredai iskolák számára ingyenesen felajánlott helyekre érdem szerint választották ki a diákokat.

Az előző öt év tapasztalatait hasznosítva idén komplex vakációs modulokat kínál az egyesület a gyerekeknek: június-júliusban V-VIII. osztályos tanulók számára tartanak Műterem-tő képzőművészeti műhelyt, a középkori élet mindennapjait bemutató modult, valamint fotózás és vizuális nevelés modult, mindegyiket angol kommunikációs tevékenységgel kiegészítve. Harmadikos és negyedikes gyerekeknek ajánlják a természetismeret és népi hagyományok témájú ötnapos programot.

Idén is várják az erdei iskolába vágyókat, számukra a szállás és étkezés mellett természetismereti szakfoglalkozást és egy szekeres túrát kínálnak.

A vakációban nemcsak Pottyondon foglalkoztak a gyerekekkel: Zsögödben napközis kézművestábor volt elemistáknak, a nagyobbakat pedig környezetvédelmi-környezetismereti túrákra vitték védett területeink, természeti látványosságaink megismertetésére: a Madarasi-Hargitára, az alsórákosi bazaltoszlopokhoz és Sóvidékre. Ilyen jellegű csillagtúrára idén is számíthatnak az érdeklődők.

Szintén a gyerekprogramok keretében átlagosan 19 rászoruló és 8 roma gyereknek biztosítanak a tanév ideje alatt ingyenes ebédet és délutáni foglalkozást. Az egyesület Mikulása 90 gyereknek adott ajándékot.

A gyerekek és idősek programja éppen Mikulás táján találkozik. A Providentia Klub tagjai gondos nagyszülőkként díszítették fel a termet és készültek köszöntőműsorral a gyerekeknek erre az alkalomra. Az idősek klubja hetente egymást váltó két csoporttal működik, egy csoportban 16 taggal, az átlagéletkor 76 év.

Az egyesület nemcsak az egészségüket és életerejüket megőrizni akaró nyugdíjasokra gondol, hanem a kisnyugdíjasokra is, akiknek jól jön az anyagi segítség és az odafigyelés. 60 lejes pótnyugdíjat biztosítanak rendszeresen 59 személynek. A pótnyugdíj mellett pedig karácsonykor és húsvétkor kis ünnepséget tartanak számukra a József Attila Általános Iskolában. Az ünnepek, valamint a névnapok alkalmából élelmiszercsomaggal, illetve figyelmességgel köszöntik őket.

A Caritas mellett a Riehen Egyesület is kiveszi részét az otthoni beteggondozó szolgálat költségeinek megtérítéséből: biztosítja a székhelyet, és fizeti egy ápoló szakember bérét.

A testvérvárosi kapcsolat erősítése terén elért eredmények között említi a beszámoló tizenhat napközi otthon játszóterének feljavítását, a Borsika gyereknéptánccsoport rieheni vendégszereplését, a rieheni küldöttség csíkszeredai látogatását, valamint azt, hogy a pottyondi vendégházban tiszaújvárosi és óbudai gyerekek vakációztak tavaly nyáron.

Takács Éva

Csíkszeredában jártak a rieheniek

Csíki Hírlap, III. évf., 110. szám, 2008 Június 9

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.„Vendégeink tulajdonképpen hazajöttek, hiszen már olyan régen járnak ide, és olyan sokszor jöttek, hogy már félig-meddig csíkszeredaiak" - köszöntötte Ráduly Róbert Kálmán polgármester pénteken a Csíkszeredába látogató Riehen testvérváros háromtagú küldöttségét.
Városunk elöljárói és a csíkszeredai Riehen Egyesület képviselői a városházán fogadták a küldöttséget, itt mondva köszönetet az eddig nyújtott segítségért. A polgármester felelevenítette: a város Riehennel való kapcsolata 1989 decemberére nyúlik vissza. Ekkor ugyanis a svájci közösség kiválasztott egy települést, amelyiken segíteni szeretett volna, és így esett a választás Csíkszeredára. E kapcsolat eredményeként jött létre az elmúlt években a csíkszeredai Riehen Egyesület által működtetett idősek napközi otthona, és épült fel a Pottyandi Erdei Iskola. Ráduly szerint ezen utóbbi létesítmény létrehozása jelentette a Csíkszereda és Riehen közötti kapcsolat igazi felnőtté válását. A svájci küldöttség tagjai maguk is a két város közötti kitűnő együttműködést emelték ki, hangsúlyozva, hogy Csíkszereda és Riehen immár egyenrangú partner.

D. Balázs Ildikó

Erdei iskolában a remeteiek

Hargita Népe 2007 Október 10

Szeptember utolsó hetében egy hosszú hétvégét töltött Pottyandon, a Riehen Egyesület Erdei Iskola házában a gyergyóremetei Fráter György Általános Iskola I.b és V.b osztálya Mincsor Erzsébet tanítónő és Birsan Zita osztályfőnök vezetésével. Ebben az alternatív oktatási módban való részvételt Hargita Megye Tanácsa támogatta 1500 lejjel, amely az elszállásolási költségeket és az étkezést biztosította, a szállítási költségeket a szülők állták.

Az Erdei Iskola célja az őszi természet alapos és szakszerű megfigyelése mellett a közösségkovácsolás volt, tekintettel arra, hogy mind a két osztály kezdő évfolyam. Az V.osztályban két IV. osztályból vannak tanulók, az első osztály a 27 tanulóval egy teljesen új közösség.

Az „elalvásra" készülődő természet gyönyörűségeit leírni nem is próbálkozom, ezer színben pompázott az erdő. A megfigyelések során sok színes levelet, termést gyűjtöttünk, melyeket a tanév folyamán környezetismereti és kézimunka órákon használni fogunk, de nagyon sok majdani óra anyagát is megalapoztuk. Az udvaron álló diófa alól diót szedni nagy élmény volt a gyerekeknek, hiszen sokan közülük diófát élőben most láttak először.

Az esti tábortűz melletti ének- és tánctanulás már önmagában nagy közösségkovácsoló hatású volt, de ugyanezt tapasztaltuk a csapatjátékokban, melyekben sokszor egyéni érdekeket kellett a közösség érdekében háttérbe szorítani, ami -tapasztalatból tudjuk mi felnőttek - nem mindig egyszerű dolog.

Jó volt nézni az ottlét alatt szövődött új barátságokat is, melyek az egymás alaposabb megismerése következtében jöttek létre. Nekünk, pedagógusoknak vissza nem térő lehetőséget nyújtott tanítványaink megismerésére. Az V. osztályosok bemutatták, hogy már „nagyok" ők, akiknek segítségét a kicsik bármikor igénybe vehették, akikre mindig számítani lehetett.

A vendégház nagyon modern, az alkalmazottak kifogástalanul végezték munkájukat, figyelmességük példátlan, az étel változatos és kitűnő volt. Külön köszönet mindenért még egyszer.

Hiszem azt, hogy az együtt töltött idő maradandó nyomot hagyott mindannyiunkban, és nagy segítségünkre lesz a dolgos mindennapokban.

Köszönet a Megyei Tanácsnak, hogy támogatta ezt a programunkat, a szülőknek az anyagiakért és a bizalomért, Birsan Zita osztályfőnöknek, hogy partner volt a program kivitelezésében, az iskola vezetőségének az erkölcsi támogatásért.

MINCSOR ERZSÉBET
tanítónő, Gyergyóremete

Akó-kapun át Pottyandig

Csíki Hírlap, II. évf., 160. szám, 2007 Augusztus 21

Lenyűgöző környezetben, egészen közel a természethez, Pottyandon áll egy vendégház, amely számos programnak adott helyet a nyár folyamán. A Riehen Egyesületnek épp ez volt a célja az Erdei Iskola Vendégház megépítésével, ahol a gyerek- és ifjúsági csoportok számára szerveznek hasznos szabadidős tevékenységeket.
Nagy Anita mesél a vendégházról, röviden összefoglalva az itt szervezett programokat. Az impozáns Akó-kapu már a Cene dombjáról betérésre csábítja a Brassó irányába tartókat, hogy tegyenek egy kis kitérőt a félreeső völgybe, Csíkszentgyörgy községbe, amelynek legkisebb szeglete, Pottyand az Erdei Iskola Vendégháznak otthont adó falucska. A házat a csíkszeredai Riehen Egyesület elsősorban azért emelte, hogy megfelelő környezetet, szállást, étkezést és képzést szolgáló eszközöket biztosítson gyerek- és ifjúsági csoportok számára, akik szabadidejüket hasznosan szeretnék tölteni. A vendégház által szervezett nyári programok célja az iskolában tanult anyagok elmélyítése, a szülőföld megismerése, az általános műveltség bővítése, főként a tapasztalati, élményszerű tanulás által.
A nyár folyamán a Riehen Egyesület változatos és tartalmas programokat szervezett a gimnazisták számára. Volt tábor a középkor emberének mindennapjairól, egy másik csoport Tamási Áron nyomába eredt, mások személyiségük titkaihoz kerültek közelebb a pályaválasztási és önismereti tréningen, a képzőművészeti tábor során betekintést nyertek a rajz, festészet, szobrászat rejtelmeibe, valamint angolul tanulhattak több alkalommal is.
Kisiskolások számára is szerveztek tevékenységeket. Ők „Erdei iskola" programokon ismerkedhettek meg jobban a természettel, a hegyek, a völgyek, a patakok élővilágával. A szervezők köszönik a bedolgozó tanároknak az önzetlen, fáradhatatlan, minőségi munkát. A foglalkozások megvalósításában a Riehen Egyesületnek segítséget nyújtott Csíkszereda Önkormányzata, valamint Hargita Megye Tanácsa, amiért szintén köszönetet mondanak.